Lifestyle / Cinestar

Filmska recenzija: Real Steel - Rocky za 21. stoljeće

Filmska recenzija: Real Steel - Rocky za 21. stoljeće

Smješten u blisku budućnost, 2020. godinu, ljudski boks više ne postoji. Borci su sada postali roboti koji pružaju publici brutalnu makljažu bez opasnosti za ljudski život. 

Smješten u blisku budućnost, 2020. godinu, ljudski boks više ne postoji. Borci su sada postali roboti koji pružaju publici brutalnu makljažu bez opasnosti za ljudski život. Hugh Jackman je Charlie Kenton, bivši boksač koji sada za život zarađuje sudjelovanjem u ilegalnim borbama robota.

real steel 495

Izgubivši i zadnju borbu pada na samo dno, te u bijegu od utjerivača dugova biva primoran se brinuti za svog jedanaestogodišnjeg sina Maxa (Dakota Goyo) kojeg je napustio prije mnogo godina. U potrazi za dijelovima koji bi mu mogli pomoći u sklapanju novoga robota, pronalaze starog sparing-bota Atoma. Uz potporu lijepe Bailey (Evangeline Lilly) Max, vidjevši u Atomu nešto posebno, nagovara Charliea da još jednom krenu u zadnji pohod kroz beskrompromisan svijet robo-boksa. Kroz brojne borbe polako se približavaju samom vrhuncu i borbi za sam vrh i slavu.

Program: CINESTAR OSIJEK

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Real Steel" bismo jednostavno mogli nazvati Rockyem za 21. stoljeće. Film sadržava sve sastavnice koje su proslavile taj film: bankrotiranoga junaka koji kroz novu obiteljsku vezu pronalazi samoga sebe te autsajdera koji uz pomoć volje i samoga srca uspjeva pobjediti sve teškoće i pronaći put do vrha i borbe protiv neprikosnovenoga prvaka.

Film je režirao Shawn Lewy koji je ovim hitom napokon dokazao da spada u prvu ligu holywoodskih režisera. U filmu sve djeluje odlično i moglo bi se reći da su stvari posložene svaka na svoje mjesto. Savršen je balans između drame i akcijskih scena, za razliku od recimo npr. „Transformersa" gdje je sve nabijeno akcijom i samo akcijom. Lewy je uspio u čemu većina redatelja danas griješi, a to je da u filmu nema dosadnih dijelova i scene borbi su fantastično koreografirane.

real steel495

Sami specijalni efekti u filmu su izvrsni i teško je zamisliti da sve to već ne postoji i danas. Dizajn robota je dobar i oštar, kao što su njihovi pokreti realistični i vjerno izvedeni. Zvučna kulisa je također vrlo dobra i scene borbi diže na sasvim jednu novu razinu.

No ono što čini ovaj film toliko dobrim je gluma i glavni likovi. Jackman kao propali otac je jednom riječju izvrstan i teško je nekoga drugoga zamisliti u toj ulozi. Posebnost je i mali Dakota Goyo koji je za svoje godine pružio dojmljiv nastup i iako je još jako rano za takvo nešto predviđati, zaslužio je nominaciju za Oscara. Njihova veza je toliko jaka da kako film odmiče počinjete svim srcem navijati za njihov uspjeh. Evangeline Lilly nije imala previše prostora za upečatljiv nastup, ali je svoj posao odradila korektno kao moralna podrška Charlieju u najtežim trenucima.

U „Real Steelu" Sugar Ray Leonard je trenirao Hugha Jackmana boks i bio je tehnički savjetnik pri scenama robo-boksa. Jackman uz njegovu pomoć djeluje brzo, snažno i okretno. Sve to daje još jednu dozu autentičnosti. Jednostavno film kojemu su producenti filmski magovi Steven Spielberg i Robert Zemeckis nije mogao podbaciti.

Svakako ovo je topla preporuka svima da odu pogledati ovo ostvarenje. Vjerujem da se neće nikako razočarati.

{youtube}ei5l3r1dV4I{/youtube}

127 min -Akcija | Drama | Sci-Fi

Redatelj: Shawn Levy
Scenaristi: John Gatins (scenarij), Dan Gilroy (priča),
Glavne uloge:

Hugh Jackman - Charlie Kenton
Dakota Goyo - Max Kenton
Evangeline Lilly - Bailey Tallet
Anthony Mackie - Finn
Kevin Durand - Ricky
Hope Davis - Debra
James Rebhorn - Marvin
Marco Ruggeri - Cliff
Karl Yune - Tak Mashido
Olga Fonda - Farra Lemkova
John Gatins - Kingpin

OCJENA 8/10

Piše: Perica Bernhard/SiB.hr

   

 


Izdvojeno

Reci što misliš!